מאות מתושבי טירת כרמל השתתפו בטקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשע"ט. מאת: אלי אבוחצרה


בטקס צנוע ומכובד שנערך אתמול (רביעי) באולם 'אשכול פיס' בטירת כרמל, התייחדה העיר טירת כרמל עם זכרם של ששת מיליוני היהודים שנרצחו בזוועות השואה הנאצית. בטקס השתתפו מאות מתושבי העיר ובהם ניצולי שואה ובני משפחותיהם, אישי ציבור בכירים וביניהם ראש העיר אריה טל ואשתו בתיה, סגנים, חברי מועצה ובני נוער רבים.

הטקס, נפתח בדברים שנשא ראש העיר אריה טל לזכרם של הנרצחים בשואה וציין כי השואה הנאצית פגעה ביהודים בכל רחבי העולם ובשל כך מוטלת על כולנו החובה להבטיח את איכות חייהם של הניצולים מהשואה האיומה וזאת כדי ליצור דורות המשך לעם היהודי שיחיו ביחס של כבוד וערבות הדדית.

בהמשך הטקס, הציגו תלמידים מביה"ס שיפמן מסכת של קטעי שירה, נגינה ומשחק שציינה את זכרם של הנספים בשואה הנאצית וסיפרה את סיפורם של הניצולים. הטקס ננעל בתפילת אל מלא רחמים, קדיש על הנספים ושירת התקווה.

בשואה הנאצית, התחולל רצח שיטתי של יהודים שלווה בתעמולה אנטישמית מרושעת שהושתתה על תורת הגזע שהכריזה כי היהודים הם "תתי-אדם" ונחותים לעומת גזע הארי העליון.

בגרמניה המובסת של אחרי מלחמת העולם הראשונה, היהודי הוצג כטפיל וכגורם עיקרי לכל צרותיהם של הגרמנים. עם הרטוריקה הזאת הקים הצורר אדולף היטלר את המפלגה הנאציונאל-סוציאליסטית ועם עלייתו באופן דמוקרטי לשלטון ב-1933, הוא וצבאו פתחו  במדיניות של רדיפת היהודים בגרמניה תוך הדרתם מהמרחב הציבורי, סילוקם ממרכזי הכוח ונישולם מרכושם הפרטי.


השנאה הקיצונית ליהודים, שהייתה טבועה באידאולוגיה הנאצית התחזקה עוד יותר עם פרוץ מלחמת העולם השנייה וככל שהנאצים כבשו שטחים באירופה, כך נפלו אוכלוסיות יהודיות נוספות לידיהם וביניהן האוכלוסיות של יהודי פולין, אוקראינה, איטליה, צרפת, בלגיה, הולנד ועוד... היהודים רוכזו במחנות ריכוז והוטלו עליהם עבודות כפייה. במדינות כמו פולין, ברה"מ ובארצות הבלטיות, הוקמו גטאות שנועדו לבודד את היהודים ולהפרידם משאר האוכלוסייה. התנאים הפיזיים הנוראים, העבודה הקשה, הרעב והמחלות גרמו לרבים מהיהודים למות בייסורים באותם המחנות ובאותם הגטאות.


בין השנים 1941 ועד 1943 ניסו הנאצים להוציא לפועל את הפתרון הסופי של בעיית היהודים בהשמדה המונית. כדי להוציא את התכנית לפועל, הוקמו בצבא הנאצי יחידות מיוחדות שנעו אחרי היחידות הלוחמות במטרה לרצוח את האוכלוסייה היהודית האזרחית שנשארה מאחור בארצות שנכבשו על ידי הצבא הנאצי. בתהליך הזה, נכחדו קהילות יהודיות שלמות שהוצאו להורג בשיטות אכזריות במחנות הריכוז שהוקמו ובהם מחנה אושוויץ, חלמנו, ברגן-בלזן, סוביבור, טרבלינקה ומיידנק.

בתחילת שנת 1943 הסתמן מפנה במהלך המלחמה והחלה התערערות בצבא הרייך השלישי שנמשכה עד להתמוטטותו המוחלטת ולכניעתו ב-1945. בשואה הנאצית נספו כשישה מיליון יהודים וביניהם גברים, נשים וילדים. יהי זכרם ברוך.

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

מראת הפלאים של אמן הציור מאיר דהן החזירה את תושבי טירת כרמל לעידן התמימות. מאת: אלי אבוחצרה

תלמידי שכבה י"ב במגמת כימיה של ביה"ס שיפמן השתתפו בגמר הארצי של תחרות 'יש לי כימיה'. מאת: אלי אבוחצרה

סכסוך או כיפה אדומה לממלא מקום?